Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A legegészségesebb gyümölcsök
  2015-05-06 23:45:12, szerda
 
   
  A legegészségesebb gyümölcsök
Szuperélelmiszerek I.

A szuperélelmiszer (angolul: superfood) kifejezéssel alighanem mindenki találkozott már, aki szeretne egészségesen élni. De valójában mi számít szuperélelmiszernek, és miért jó ez nekünk?

Jóllehet az elmúlt néhány évben terjedt el világszerte a fogalom, nem új keletű szóról és tartalomról van szó, mégis sok hiedelem, tévhit kapcsolódik hozzá. Már a 20. század elején felbukkant a szuperélelmiszer kifejezés, de nagyjából a 2000-es évek eleje óta robbant be az egészségtudatos életmódról megjelent cikkek, könyvek. Ha valaki beüti egy keresőbe a superfood kifejezést, pillanatok alatt millió találatra bukkan, sokféle tartalommal. Nem könnyű hát eligazodni, mi tekinthető szupernek az élelmiszerek sorában, és mi az, ami igazán fontos az egészségünk védelme érdekében.

Mik azok a szuperélelmiszerek?

A szervezet egészséges működése szempontjából különösen hasznos, fontos tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag ételek tartoznak a szuperélelmiszerek közé. Nem tudományos meghatározás ez, bár számos szuperként számon tartott élelmiszer mögött állnak tudományos bizonyító erejű eredmények. Az igazság mégis az, hogy ez nem minden esetben van így. Nem véletlen, hogy az Európai Unióban 2007. július 1-je óta nem hozható kereskedelmi forgalomba ,,szuperélelmiszer" megjelöléssel semmi. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne jó néhány olyan táplálék, ami ne felelne meg azoknak a kritériumoknak, amiket leegyszerűsítve úgy is össze lehet foglalni: sokkal egészségesebbek az élelmiszerek többségénél. Mégis mi számít szupernek?





A szuperélelmiszerek egyik legfőbb lelőhelye a piac

Először is fontos tisztázni, hogy bár hajlamosak vagyunk arra, hogy varázserejű ételektől vagy italoktól várjunk azonnali csodát, aminek következtében makkegészségesek, fittek, örökké fiatalok és gyönyörűek leszünk, ez már a mesék birodalmában is csak ideig-óráig működött, a valóságban pedig még bonyolultabb a helyzet. Pusztán attól, hogy szuperélelmiszereket veszünk magunkhoz, még nem változik meg radikálisan az életünk, bár kétségtelenül jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ha odafigyelünk a táplálkozásra. Ez azonban önmagában még kevés: a mértékletesség, a változatosság épp annyira fontos, mint a jól megválasztott, egészséges, sőt nagyon egészséges összetevőkből felépülő étrend. Az egészségünkért pedig akkor teszünk valóban a legtöbbet, ha a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett helye van benne a mozgásnak, a pihentető alvásnak, és amennyire csak lehetséges, mérsékeljük a stresszt.

Nézzük, melyek a szuper státusra leginkább rászolgáló táplálékaink!

Szupergyümölcsök

A bogyós gyümölcsök mindegyike tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal. Valamennyi igen egészséges, de vannak igazi szupergyümölcsök. Az egyik legismertebb a fekete áfonya, ami rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, erősíti az immunrendszert, sok regeneráló, egészségőrző összetevőt rejt magában. Többek között védi az ereket, segíti a vérkeringést, növeli a sejtfalak rugalmasságát, méregtelenít, fiatalít, sőt állítólag még a látást is javítja! Az egyik legfontosabb szuperélelmiszer.





A fekete áfonya igazi csodabogyó, érdemes minél többet fogyasztani belőle

Szintén szupergyümölcsnek számít az antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gránátalma, amelynek rubinvörös magjait akár müzlibe is keverhetjük, de salátákra, grillezett fogásokra vagy desszertekre szórhatjuk. Ha csak lehet, cukor hozzáadása nélkül, frissen fogyasszuk vagy préseljük a levét. A gránátalma többek között segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, csökkenti a vérnyomást, véd a vírusos fertőzések kialakulásától. Találhatók benne úgynevezett polifenolok, amelyek a daganatos betegségek kockázatát csökkentik, de a prosztata megnagyobbodással, a cukorbetegséggel, vesebetegségekkel szemben is bizonyítottan hatékony.





A gránátalma és az avokádó is szuperélelmiszer

Kevésbé ismert egzotikus szupergyümölcs az acai [ejtsd: aszai] bogyó. Ez az apró, sötétlila bogyó az Amazonas mentén őshonos pálma termése. Sokan az egyik legszuperebb élelmiszernek tartják összetevői és egészségre gyakorolt elképesztően kedvező tulajdonságai miatt. Nem csupán tele van antioxidánsokkal (dupla annyi van benne, mint a szintén szuper áfonyában), de a vitamin- és ásványianyag-összetétele is rendkívül kedvező, még az öregedést csökkentő E-vitaminból is bőségesen található benne.

Többek között omega-6 és omega-9 zsírsavakat tartalmaz, aminosav-összetétele szinte tökéletesnek mondható, serkenti az emésztést, koleszterinszint-csökkentő és baktériumölő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal egyaránt rendelkezik. Alig akad olyan táplálék, amely komplex összetevőivel versenyre kelhetne. Nálunk bioboltokban gyümölcslé, vitaminkészítmények formájában, sajnos igencsak borsos áron kapható.





Az acai talán a legszuperebb gyümölcs - egészségre gyakorolt hatása rendkívüli

Külön említést érdemlő szupergyümölcs az idehaza is mind több helyen beszerezhető ázsiai származású goji bogyó. Többnyire aszalva kínálják, amit vízbe áztatva is fel lehet puhítani. Rengeteg vitamint, köztük jókora mennyiségű C-vitamint (100 gr-ban 29 gr), ásványi anyagot (21 félét), aminosavat (szám szerint 18-at) tartalmaz. Sok helyen afrodiziákumként is értékelik. Kedvező összetételének köszönhetően nem csupán véd a káros környezeti hatásoktól, de vitalizál, energetizál. Tudományos eredmények bizonyítják a kimerültség elleni hatásos működését, az immunrendszer erősítésében, a szabadgyökökkel szembeni védelemben, és diétázóknak jó hír: testsúly csökkentésében játszott igen hatékony szerepét.

Goji bogyót rágcsálhatunk magában, keverhetjük müzlibe, süteményekbe is.





A goji frissen, aszalva és tea formájában egyaránt tökéletes

Talán meglepő, de a nyers kakaóbab is élenjár a szupergyümölcsök sorában. Itt azonban fontos megemlíteni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható kakaóporok már eleve hőkezelésen átesett őrleményt tartalmaznak, tehát aki ennek jótékony hatásait élvezné, feltétlenül nyers, bio kakaóport keressen. A nyers kakaóbab (ez annyit jelent, hogy a feldolgozás során sem hevítették 40 foknál magasabb hőmérsékletűre) tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal (különösen magnéziumban gazdag), antioxidánsokkal.

Szupergyümölcsnek tekinthető többek között a nyers, még zöld héjú kókusz is, amelynek legértékesebb része a kókuszvíz. Sportolók, diétázók, kismamák valódi csodaszere - tele ásványi anyagokkal, vitaminokkal - mindehhez csekély kalóriatartalom párosul. Friss kókusz híján, ami nálunk azért nem meglepő, kókuszvizet nagyobb élelmiszer-üzletekben, bioboltokban is találunk különböző kiszerelésben, de érdemes alaposan körülnézni, és csak a tiszta kókuszvizet választani, hogy kedvező hatásait 100%-ban élvezhessük.

A szupergyümölcsöknek nincs rögzített listája, és megítélés kérdése, hogy épp mikor mit tekint egy-egy tanulmány, kutatási eredmény annak - az biztos, hogy szigorú értelemben csak a valóban komplex összetevőket jelentős mértékben tartalmazók sorolódnak ide.





A noni gyümölcse is különösen kedvező tulajdonságokkal bír

A teljesség igénye nélkül rendszerint a szupergyümölcsök közé sorolják a már említetteken túl pl. a vörös áfonyát, a kékszőlőt, a Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában őshonos nonifa gyümölcsét, a nonit (nálunk jobbára gyümölcslé formájában kapható), a banánt, az egzotikus mangusztánt, a homoktövist és a citrusokat.

Nem szabad megfeledkezni a diófélékről (különösen a manduláról és a pisztáciáról), valamint a nálunk mostanában felfedezett chia magról sem - ezek is rengeteg hasznos nyomelemet, vitamint tartalmaznak, amelyek igen jótékonyan befolyásolják a szervezet egészséges működését.

Sorozatunkban hamarosan a szuperzöldségekről olvashattok!






HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: szuperélelmiszer, antioxidánsokkal, antioxidánsokban, legegészségesebb, koleszterinszint, makkegészségesek, kiegyensúlyozott, szupergyümölcsök, afrodiziákumként, tulajdonságokkal, cukorbetegséggel, kalóriatartalom, egészségtudatos, leegyszerűsítve, egészségesebbek, szabadgyökökkel, mértékletesség, szupergyümölcs, csökkentésében, tulajdonsággal, kritériumoknak, hőmérsékletűre, egészségünkért, kialakulásától, kialakulásának, immunrendszert, összetételének, megfeledkezni, legértékesebb, összetevőivel, ausztráliában, kiszerelésben, megjelöléssel, rágcsálhatunk, változatosság, élelmiszernek, legegészségesebb gyümölcsök, elmúlt néhány, szuperélelmiszer kifejezés, 2000-es évek, egészségtudatos életmódról, superfood kifejezést, élelmiszerek sorában, egészségünk védelme, szervezet egészséges, igazság mégis, élelmiszerek többségénél, mesék birodalmában, valóságban pedig, egészségünkért pedig, pihentető alvásnak, szuper státusra, Szuperélelmiszerek, Európai Unióban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Gábor Dénes gondolata  Föld napja április 22  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  György napra  Beney Zsuzsa  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szent György napi hiedelmek, s...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Pillangó  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Volt egy...  Föld napja április 22  S a dalok tanulsága  Két ember becsülete  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Életművészet  Paul David Tripp Április 26  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam Gizike bar...  képre írva  A könnyek összegyűjtése  Muratáj  Maradék idő  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Naplemente  Életművészet  Sokkal bölcsebb a természet,  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
legegészségesebb gyümölcsök, elmúlt néhány, szuperélelmiszer kifejezés, 2000-es évek, egészségtudatos életmódról, superfood kifejezést, élelmiszerek sorában, egészségünk védelme, szervezet egészséges, igazság mégis, élelmiszerek többségénél, mesék birodalmában, valóságban pedig, egészségünkért pedig, pihentető alvásnak, szuper státusra, bogyós gyümölcsök, egyik legismertebb, fekete áfonya, sejtfalak rugalmasságát, egyik legfontosabb, gránátalma többek, vírusos fertőzések, daganatos betegségek, prosztata megnagyobbodással, egyik legszuperebb, szintén szuper, öregedést csökkentő, acai talán, legszuperebb gyümölcs, káros környezeti, kimerültség elleni, immunrendszer erősítésében, szabadgyökökkel szembeni, goji frissen, nyers kakaóbab, szupergyümölcsök sorában, kereskedelmi forgalomban, feldolgozás során, tiszta kókuszvizet, valóban komplex, noni gyümölcse, teljesség igénye, szupergyümölcsök közé, vörös áfonyát, egzotikus mangusztánt, nálunk mostanában, szuperélelmiszer, antioxidánsokkal, antioxidánsokban, legegészségesebb, koleszterinszint, makkegészségesek, kiegyensúlyozott, szupergyümölcsök, afrodiziákumként, tulajdonságokkal, cukorbetegséggel, kalóriatartalom, egészségtudatos, leegyszerűsítve, egészségesebbek, szabadgyökökkel, mértékletesség, szupergyümölcs, csökkentésében, tulajdonsággal, kritériumoknak, hőmérsékletűre, egészségünkért, kialakulásától, kialakulásának, immunrendszert, összetételének, megfeledkezni, legértékesebb, összetevőivel, ausztráliában, kiszerelésben, megjelöléssel, rágcsálhatunk, változatosság, élelmiszernek, megelőzésében, rugalmasságát, kétségtelenül, táplálkozásra, bizonyítottan, sorozatunkban, szempontjából, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3950
  • e Hét: 18822
  • e Hónap: 32727
  • e Év: 162434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.